top of page
  • О.Британ

Пошта у Кристинополі



Кристинопіль,пошта 1939р.З родинного альбому І.Савки

1887 рік

Місцевий листоноша,то людина,яка з 7 ранку до 7 вечора,немає ні хвилини відпочинку.Мусить розвозити пошту до і з Сокаля і при тому ще виконує обов 'язки телеграфіста . Кристинопіль є метрополією торгівлі зерном і деревиною в Белзькій і Сокальській околицях.І при тому має чисельні будинки,села і присілки,які користуються поштовими послугами в Кристинополі ,тому цей поштовий відділ дає досить значні доходи.Пан Шиффер давно повинен був дати дотацію на утримання експедитора і тоді єврейське товариство Рейсса,яке вічно пише на листоношу скарги,не мало би причини для їх написання.Маємо надію,що ці кілька слів побудить дирекцію пошти ,щось зробити у цьому напрямку,а результат незабариться - наш " білий негр "дістане помічника.


1888

Минув рік ,як ми писали статтю про важку працю листоноши в Кристинополі.Дирекція пошти прислала туди свого уповноваженого,який теж прийшов до висновку,що потрібно дати помічника для листоноши.Але нажаль,це не полегшило роботу листоноші ні на йоту.Нововведене сполучення між Львовом і Сокалем,то справжне лихо для людей.Тому що або зі Львова,або з Жовкви поїзд кожен день їде з запізненням .Вчора замість 8 ранку прибула пошта о 12 ночі.Можливо дирекція пошти звернула би увагу і повернула доставку пошти возом?!

Львів має своїх політиків,але в більшій мірі має їх провінція.І тут над синім Бугом і болотнистою Солокією,знайшовся самозванець,опікун міста,який кілька днів тому,всіх котрі не належать до сторонників пана бурмістра публічно назвав "негідниками".Висловлювання як для непрофесійного дипломата різьке.


1897

Люди часто скаржаться на поштовий зв'язок у Галиції.Отримали ми знову скаргу на зв'язок Сокаля з Кристинополем.Кореспонденція з Сокаля доходить до адресату в Кристинополі на третій день,хоч відстань кілька миль.Беручи до уваги,що Сокаль є містом районного значення ,можна зрозуміти,як багато людей залежить від якості поштового зв'язку.

1904

Агітація на пошті

Львівська дирекція поштова два місяці тому ощасливила наше місто листоношою в особі Гаврила Олександровича.Той пан дихає такою ненавистю до польського,що не може навіть розібратися у робочих справах.Дратує його навіть прохання подати газету місцевим Полякам,так і з Нового Двору-,”що ви за Поляки-ви не Поляки,ви латинці,чому не розмовляєте по своєму,тільки за такими газетками ,аж двері ломите”.Газетки ці-то «Вітчизна» і газета «Тижнева».Бідні люди мусять вислуховувати такі питання службовця (пан листоноша носить сорочку з трояндою!).Боячись реагувати на це,аж поки зібравшись у неділю у Читальні,жалілися на невиховану поведінку Олександровича.

Просимо поштову дирекцію звернути ласкаво увагу на пана Олександровича, на його неналежну поведінку і порекомендувати йому ,залишити у спокої «ненависну» національність.

“Поляки з Нового Двору і Кристинополя”

1905

Дирекція пошти і телеграфа призначила листоношою 1кл. 4 ступеня Адама Олександровича в Кристинополі, Станіслава Смеречанського в Тартакові.

1895

В наслідок танення льоду на Бузі піднявся рівень води і річка Рата вийшла з берегів.У Сільці і Пархачі з околицями значна кількість домів стоїть у воді.Така ж ситуація і в інших місцевостях,а саме в Кристинополі,Добрячині,Завишні,у Новому Дворі.

В Кристинополі поштовий відділ повністю затоплений і всі посилки знищені.Ще й через проливні дощі рівень в річці досяг 664см.Знищені запаси продуктів.


Номери телефонів



167 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page