top of page
  • О.Британ

Річка Солокія

Обновлено: 16 сент. 2019 г.


У 1819р.річка Солокія вийшла з берегів і підтопила поля від Нового Двору аж до Угніва,а також біля Острова,Глухова,Белза,Віткова.Там утворилися болота,хащі через які важко було доступитися до самої річки.Причиною цього явища були люди.Будівля водяних млинів на Солокії з плотинами і насипами велася необережно і внаслідок цього піднявся рівень води,яка затоплювала поля і луки і перетворювала їх у болото.Неможливо було щось зробити,коли у Новому Дворі був млин на 6 каменів,вище у Острові був на 4 камені разом з тартаком,а далі у Глухові,Ваньові,Белзі і т.д.


Млин — споруда, що розмелює зерно на борошно за допомогою вітряної, водяної, парової та іншої енергії. Слово млин має латинське походження: від лат. molīna, утвореного від дієслова molo («мелю»).Власник млина чи працівник на ньому називався ме́льник чи міро́шник. Широко використовувалися водяні млини . Принцип роботи цього механізму дуже простий. З одного кінця довгої осі закріплювалося рухоме жорно, з другого — припасовувалися сторчові лопаті. Коли таке колесо розташовували підводним потоком, воно починало обертатись, повертаючи водночас і млиновий камінь. Під нього знизу клали друге жорно, що залишалося нерухомим. Між них сипали зерно, яке і розтиралося на борошно, а до водяного колеса, яке приводило в рух млинові механізми.


Ніхто не думав ,як запобігти підтопленню.Ще гірше,що засмічувалося само русло річки,яке ніхто не чистив.Так гміна Глухова втратила 190 моргів землі ,Ванів 297,Жужель 346.На пасовиськах виріс очерет і осика,до яких селянин не міг дістатися,чекав морозів,щоб скосити..Власники млинів у Великих Мостах,Глухові писали скаргу на Ванів,а ті у свою чергу на Глухів,власники Острова на Кристинопіль.Ці скарги були у 1819р зареєстровані у дирекції водних ресурсів з проханням про допомогу.У 1820р.від уряду був направлений інженер,який мав зробити фотографії з вимірюваннями. Виявилося,що стік води біля млина у Новому Дворі мав 93 дюйма,в Острові 32,в Глухові 32,5.Був розроблений проект регуляції води у річці біля млинів Кристинопіль-Белз в якому написано знизити лотоки млинів у Новому Дворі до 48 дюймів.Крім того розчистити русло річки від Нового Двору до Белза.Це все повинно було робитися коштом власників млинів,згідно проекту.У Новому Дворі роботи були закінченні тільки у 1823р. так як власник затримався з матеріалами і працівниками,але норми по проекту не було дотримано. Русло річки було повністю очищене до Острова,а до Белза тільки місцями.Роботи ще проводилися у 1826 і 1828р. у Кристинополі, Острові, Глухові. Очищено канал вище млина Острова.Це була дуже важка праця,розчистити русло в річці.Старі кущі,рослини порозросталися , потрібно було їх витягнути з грунту,при тому,що осіння погода у 1828р була дощова і це заважало праці.Було звільнено від води 120 моргів землі Острова і 254 моргів Глухова.У 1830р. запросили пана Пуркіньє з Відня,професора політехнічного інституту,щоб вирішити проблему.Після праць було звільнено від води 1200 моргів землі,а у Белзі запрацював млин,який з давніх часів стояв підтоплений.На кристинопільских землях побудували канал для відведення води на час паводку 410 сажні довжиною.

Після тридцятилітньої війни між власниками млинів,тільки у 1852р.,між Островом і Новим Двором була підписана угода і зобов’язання виконати урядове розпорядження,яке було установлено десятки років тому.Дотримання угоди дало свій результат,заквітли луки,там де було болото,а у 1857р.вперше косили по цілій долині від Кристинополя до Корчова і зібрали рекордні запаси сіна ,якого ніколи до того стільки не мали.

У 1910 р.виділено 176.054 К 18 gr. на регуляцію річки Солокії.



Сюди входили роботи по викопиванню русла і притоків річки,бетонні укріплення,викуп млина у Кристинополі за 100.000 К.Роботи проводилися згідно проекту під керівництвом інженера Анджея Гноінського.

Також в тому ж році була проведена регуляція річки Буг.



Було виділено 204.074 К 94 gr. За викопування 1 м.куб.землі платили 0,57 kor.Під Городищем василіянським побудовали міст господарський 72 м. Роботи проводилися під керівництвом старшого інженера Максиміліяна Черніка.

31 березня 1930р.була утворена ревізійна комісія ,яка знаходилася у Сокалі ,в складі 4х чоловік:

1)Керуючий регуляцією річки Солокії у Кристинополі

2)представник сільського господарства

3)представник ради районної у Сокалі

4)представник спілки водної белзського району

Як згадує Болеслав Банах до 1939р. у Новому Дворі було 2 млина.Мечислав Бузевич,автор книги”Skąd nasz ród” пише , що було 3 млина разом з тартаками.

У Кристинополі була створена торговельно –промислова спілка “Буг”, яка володіла млином (знаходився біля автопарку). Туди входили: інженер Яхимович,Павел Бас і Теодор Савка. У 1938р.там працював Василь Багнюк мельником.




Страхова картка видана 1937р.З сімейного архіву Андрія Багнюка

У 1939р.він працював на паровому млині у Клюсові ,володарем якого був Moses Baumohl.

1942-43рр. кристинопільський млин став власністю Думкевича Григорія.


Вхід у новодвірський млин (біля автопарку)



Пані Наталя Багнюк бігала тут ще маленькою дівчинкою

Біля млина була пилорама,навколо будинків не було,одні поля.


зліва ,за огорожею млин спілки "Буг".З сімейного архіву Савки


Як свідчить пан Ярослав:” за вул.Лемківською ,на Солокії до 1966р.був прокат човнів,піщаний пляж.Вода була така чиста,що пили воду з річки. У річці водилися соми. Зимою в хокей граєш,пити захотів,пробив лід і напився.Санчата робили самі, називали їх тарантаси,каталися біля річки.А ще брали колесо від ровера, прив’язували палку і ганяли один за одним.Лід різали для зберігання продуктів. Через Солокію був міст,побудований у радянські часи,там були дві вишки,пригали з них у воду.


Зруйнований міст.В цьому районі,нижче вул.Лемківської стояв млин.

За ним були шлюзи.Риби було дуже багато.Я вчився у замку Потоцьких по 4 клас.Ми тікали з уроків,кидали сумки в дупла дубів і де був бар спускалися в підземні ходи,які були досить широкі ,але там було дуже багато летючих мишей.Вже у 1966р було змінено русло Солокії ,а до того тут була красота!”

Нажаль наші діти вже не розкажуть про чисті води Солокії.


Пломби парового млина у Сокалі


https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/plomby-156681//

Sprawozdanie wydziału krajowego o melioracyach

Sprawozdanie wydziału krajowego o popieraniu kultury krajowej na polu budowli wodnych

259 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page