top of page
  • О.Британ

Вісті з краю

Обновлено: 12 июн. 2020 г.



Анджей Графф бурмістр міста ,похований на старому цвинтарі.

15 вересня 1771р -початок будови церкви св.Георгія і св.Онуфрія (Василіан)

20 жовтня 1772р -початок будови монастиря Василіан

літо 1774р- закінчення будови церкви Василіан

осінь 1775р- закінчено монастир Василіан

1861 рік

Продаж нерухомості в місті Кристинопіль:

1) Мур згорівшого в 1852 році старого будинку капітана (пізніше в цьому будинку мешкав начальник казначейства) під 1.kons.50 при Сокальській дорозі,разом з ділянкою біля 214 сажні.

2) Мурований одноповерховий старий будинок поручика (пізніше там розміщувалося казначейство),під 1kons.15, який займає шосту частину разом зі стайнею і ділянкою 85 сажней квадратних.

Аукціон відбудеться в Кристинополі 13 і 14 травня 1861 р.Початкова ціна за 1 номер 674 зл.,а за 2 -2100зл.

Також будуть прийматися письмові заяви з вказівкою:

а) номер на який робиться ставка і сума у валюті австр.цифрами і літерами,

б) імя,прізвище і місце помешкання.

Жовква 4квітня 1861р.

06.08.1873р.

Велика пожежа у Кристинополі.За три години згорів старий замок,новий двір і біля 230 будинків.Сильний вітер розніс пожежу,яка наробила великої шкоди.З цілого міста зберігся тільки костел,церква і кілька будинків біля них.На поміч поспішив п.Полановський,Раух,мерія,присилаючи погорільцям по кілька десятків хліба.Пожежа зачепила офіс телеграфічний і спалила стовпи.Одже не було комунікації зі Сокалем .Але вже слідуючого дня п.Бісхоф за допомогою апаратів,які кристинопільській телеграфіст врятував,все запрацювало.Кристинополь це заможне ,але і найгрязніше місто Галіциї і не дивно,бо там живуть багато жидів.Зі всіх спалених домівок тільки два належали до християн.При відбудові міста місцевій владі потрібно подбати про відбудову зливів,щоб бруд був за будинками ,а не так як тепер перед будинками і на обох сторонах вулиці.Нехай зараз викладуть балками ціле місто,щоб весною і восени коні не вязли в болоті,а вози не тонули.Ця околиця кожен рік до Гданська переправляє тисячу гарних дубів.Усі євреї кристинопільці на дереві маєтки собі поробили.



1886

У сокальському районному відділі 27 грудня відбудеться конкурс на будову залізничного сполучення в Кристинополі і в Белзі.Ціна першого 10.905,другого 4976 gld.


1889

Після крадіжки на станції в Кристинополі непіймані крадії забрали скриню з грошима .Таку саму касу викрали з кабінету на станції Свитязів,винесли на подвір'я і не відкривши сховали у гною.В Белзі вкрали злодії у рабіна-чудотворця різні ювелірні вироби на значну суму,а пану Платеру з Мошкова,у листі пригрозили револьвером,якщо в указаному місці не буде зазначеної суми грошей.


1890

З Кристинополя доносять,що на ринку безрога вирила цими днями скриню залізну.Виявилося,що то каса,яка була викрадена з залізничного вокзалу в Кристинополі.Знаходилися в ній папери приватні начальника станції і облігації,а злодії забрали тільки готівку.


12 червня 1897

В околицях Сокаля пройшла буря з градом,річка Буг вийшла з берегів і залила поля Сільця і Пархача і т.д.


1901

Неспіймані до сих пір злодії вкрали міську касу .Забрали документи про державний борг на

500 к.,а також 4 книжечки ощадної каси з Сокаля на суму 8823к.

1905

1лютого у Пархачі відкрито телеграфну станцію при поштовому відділенні

1907

Зареєстрована фірма "Asriel Lempart i Wolf Graf,вирубка лісу і торгівля деревом"Державна торгова спілка від 1 січня 1906р.Відповідальні : Asriel Lempart i Wolf Graf-купці з Кристинополя.Дата реєстрації 26 листопада 1907р.

1907

Владислава Янковська і Хане Бергнерувна працювали вчителями 4класної школи у Кристинополі.

1914

Імператор нагородив нагородою:золотим хрестом з короною Яна Ходжинського-головного комісара налогової інспекції,в зв'язку з виходом на заслужений відпочинок.

16 - 30 травня 1919

Польські війська здобули Кристинопіль,Сокаль,Жовкву

1927

Визначити загиблим.Мендел Хефтер нар.23.08.1876р.у Кристинополі загинув як австрійський солдат у 'Festungsarbeiterabt h 8' .


1935 Завдяки ініциативі Ейзіга Марфельда в нашому місті було створено спільний Громадянський комітет для акції «Дім Емігранта » та «Будівництва кургану на Совінцу». Комітет складається з найважливіших громадян нашого міста під протекторатом голови міста. До складу комітету увійшли: голова міста Зеглін, Солтис Ю. Любчинський, професор Ю. Рогоза, секретар Лабуцький, презес " „Jad Charuzim" - Л. Шпіндель, презес Гміни - J.Sauerbrun , Eisig Marfeld , L. Lahm — презес Coharu. Газета "Народна трибуна". 1935р.


Далі буде...




86 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page