top of page
  • О.Британ

Таємничі хрести

Обновлено: 16 сент. 2019 г.



Одна з найстаріших і найдовших вулиць села Новий Двір -це вул.Лемківська.У радянські часи вона називалася Ватутіна.Як каже дядько Мирон :”Жили на цій вулиці переселені 30 сімей з Лемківщині.За нею були городи і хутір.Спочатку давали людям багато землі,а вже як почав розбудовуватися Червоноград ,то тільки 6 соток виділяли.” На цій вулиці можна побачити історичну пам'ятку— камінний хрест , що стоїть на садибі місцевих селян.



Такі хрести вже неймовірна рідкість у нашому місті. Більшість з них, не пережили радянської влади.Їх лишилося тільки три.Один по вул.Шевській


два інших -на Лемківській




Катерина Григоріївна розповідає :” Моя бабця розказувала,що нижче будинку був цвинтар і лишився той пам’ятник “. За версією пана Мирона у цьому будинку жили побожні,заможні люди і цей хрест поставили в честь якогось християнського свята.Але він пригадує ,як в дитинстві бавився біля цього хреста і викопав людський череп.Батьки його теж знайшли людські кістки у себе на городі,можливо поховані під час війни.Є ще одна версія мешканки вулиці,що цей хрест пережив вже четверте покоління і раніше людям не дозволяли молитися ,вони збиралися і ставили хрест біля одного з будинків.На цвинтарі в Острові зберігся надгробок з подібним хрестом і пам’ятник біля нього датований 1939 роком.


На старому кристинопільському цвинтарі лишилися фрагменти від хреста,такого як по вул.Шевській .


Отже можна зробити висновок,що ці пам’ятки зроблені на початку XIX століття. Хрест був святим місцем. Можливо їх ставили просто на славу Божу або у пам’ять про якусь родинну подію.

161 просмотр1 комментарий

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page